Home » Voorjaarsseizoen 2021

Sint Nicolaas

Voorjaarsseizoen 2021

Bij de Sint Nicolaas Academie kijken we terug op een bewogen jaar, vol onzekerheden. Ook voor onze Academie.

Het wordt een korte reeks met drie historische onderwerpen. De sprekers zouden eigenlijk vorig jaar al komen spreken, maar de lezingen van voorjaar 2020 moesten helaas worden afgelast vanwege de coronacrisis die toen plotseling uitbrak.

We hebben maart overgeslagen om ruimte te creëren tussen de twee seizoenen en om wat extra tijd te hebben voor de voorbereiding van het komende seizoen.

Gelukkig hebben we ze alle drie bereid gevonden om nu alsnog te komen!

Op zaterdag 24 april (let op: dit is bij uitzondering de vierde zaterdag van de maand) komt Henk Hofman praten over Constantijn Huygens: wie was dit, welke rol speelde hij in zijn tijd (1596-1687) en wat kunnen we vandaag nog van hem leren? Iedereen kent wel zijn naam, maar weinig mensen zijn zich nog bewust wat precies de rol was die deze belangrijke, veelzijdige en bijzonder begaafde man in onze vaderlandse geschiedenis heeft gespeeld.

Zaterdag 15 mei zal Carolina Lenarduzzi spreken over haar boek ‘Katholiek in de Republiek: De belevingswereld van een religieuze minderheid 1570-1750’. Wat betekende het om katholiek te zijn in een land waar protestanten de dienst uitmaakten? Wie bleven er katholiek en waarom?

Omdat de coronamaatregelen voorlopig lijken voort te duren, zullen we opnieuw de lezingen per livestream uitzenden op deze website.

De lezingen zullen weer om 13.00 uur worden uitgezonden in verband met de beschikbaarheid van onze cameraman, Hans Eichbaum, die ik bij deze ook graag enorm wil bedanken voor zijn uitstekende hulp.

Ten slotte, op zaterdag 19 juni gaat Alfred Driessen nog een heel stuk verder terug in de tijd om te praten over de oorsprong van de mens. Schepping en evolutie: waar komen wij vandaan? De spreker zal uitleggen dat geloof en wetenschap op dit punt niet met elkaar in tegenspraak hoeven te zijn.

Meer dan ooit is ook uw hulp nodig!

Want ondanks dat we de bijeenkomsten nu in virtuele vorm houden, hebben we nog altijd de nodige kosten als sprekersvergoedingen en een bijdrage voor het gebruik van ruimte en apparatuur. En dat terwijl er onder deze omstandigheden geen collectemandje kan rondgaan!

Uw steun blijft onontbeerlijk voor het voortbestaan van onze Academie.

Steun de Academie door zelf via internetbankieren uw bijdrage over te maken naar IBAN NL24 INGB 0000 4515 11 op naam van Sint Nicolaas Academie Amsterdam, of door te klikken op deze link: https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=ygz8mCqbdV5etadK6qZGlyT690pzMQob

Terugkijken: Alfred Driessen – De oorsprong van de mens: Schepping en evolutie: Waar komen wij vandaan?

Carolina Lenarduzzi – Katholiek in de Republiek: De belevingswereld van een religieuze minderheid 1570-1750

Henk Hofman – Wie was Constantijn Huygens? En wat wij vandaag nog van hem kunnen leren

Klik hier om de afleveringen van het vorige seizoen terug te kijken.

Inschrijven nieuwsbrief

    Ik wil de nieuwsbrief ontvangen:

    Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de Sint Nicolaas Academie.